6 obiceiuri sănătoase pentru dezvoltarea armonioasă a copilului

Părinţii trebuie să faciliteze dezvoltarea copiilor lor la potenţialul maxim, să le respecte drepturile şi să le asigure dezvoltarea într-un mediu sigur.

Copii au nevoie de căldură, acceptare, sensibilitate, deschidere, implicare pozitivă şi susţinere

  • Când părinţii explică, negociază şi argumentează, ambele părţi învaţă. Copilul creşte învăţând despre responsabilitate, stăpânire de sine şi egalitate.
  • Copilul trebuie privit ca o persoană activă şi competentă. Cultivând respectul reciproc, autonomia copilului va spori.
  • Pentru a-şi dezvolta armonios personalitatea, copilul trebuie să crească într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, dragoste şi înţelegere. Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor. Tatăl trebuie să joace un rol activ în viaţa copilului. Un loc foarte important în viaţa copilului îl are familia extinsă (formată în mod tradiţional din bunici şi rude de până la gradul al IV-lea).
  • În comunicarea dintre părinte și copil, trebuie să transpară afecțiunea, fără disimulare (diferențe între mesajul transmis și mimică, între ceea ce se spune și ceea ce se gândește în fapt).

Adulţii trebuie să acorde importanţa cuvenită opiniei copilului atunci când iau decizii care îl afectează. Construirea unei relaţii bazate pe încredere reciprocă între copii şi adulţi este vitală pentru participarea veritabilă a copiilor, ei trebuie încurajaţi să-şi formeze şi să-şi exprime propriile opinii şi nu trebuie să fie discriminaţi.

1. Vorbește-i

Comunicarea trebuie adaptată la copil

  • Creaţi o relaţie de încredere şi recunoaştere; arătaţi respect faţă de unicitatea copilului din faţa dumneavoastră.
  • Apreciaţi copilul: încercaţi să înţelegeţi cum vede el situaţia şi relaţia cu adulţii şi sprijiniţi-l pentru a găsi o soluţie atunci când se află în dificultate.
  • Fiţi atenţi la limbajul trupului.
  • Utilizaţi un limbaj simplu, luând în considerare vârsta, gradul de maturitate şi dezvoltarea intelectuală a copilului.
  • Asiguraţi-vă că mesajul şi cuvintele dumneavoastră sunt înţelese corect de copil.

Nu uitați:

  • Copilul își dezvoltă inteligența, doar dacă interacționează cât mai mult cu cei din jurul lui.
  • Copilul creşte și se dezvoltă armonios atunci cînd este iubit și înțeles.
  • Este important să-i ascultăm pe copii, astfel vor căpăta siguranţă de sine şi vor fi capabili  să-şi asume responsabilitatea pentru propria lor viaţă.

Înca de cand se naste, este foarte important să comunicaţi cu copilul: să-i vorbiţi utilizând cuvinte cât mai simple, onomatopee pentru a-i stimula atenţia şi pentru a-i oferi modele de comunicare. Psihologii spun că la acestă vârstă este foarte importantă “baia de cuvinte”. Unii adulţi spun “degeaba vorbim noi cu copilul că nu înţelege nimic”. Acest lucru este total eronat, puiul va înţelege ce-ţi spuneţi dar şi ceea ce exprimaţi non-verbal, mimica, gesturile pe care le faceţi. Este foarte important să-i vorbiţi cu un ton cald, calm, să-l priviţi atunci când îi vorbiţi şi să-i zâmbiţi cât mai des.

Pe masură ce cresc, copii au nevoie să ne vorbească  despre ceea ce simt. Este bine să îi lăsăm să se exprime și să le arătăm că este important pentru noi ceea ce ei  cred. Copiii trebuie să se simtă parteneri în dialog. Subiectul unui film sau al unei povești se poate constitui în momente de dialog copil-adult extrem de bogate și valorizante pentru copii.

Datorită achizitiilor importante în dezvoltarea sa, copilul simte nevoia să împărtășească experiențele și sentimentele atât cu adultul, cât și cu egalii de vârstă. Pentru el, este foarte important să intre în dialog, să poata avea ocazia să vorbească și să se exprime. De asemenea, are nevoie de reacția adultului în raport cu informațiile pe care le furnizează, în caz contrar, riscurile sunt mari: refuzul dialogului și stagnarea la nivelul dezvoltării limbajului și, la nivel psiho-social, teama crescută de relaționare.

2. Citește-i

Poți să-i citești copilului diferite povești, poezii sau să vă uitați împreună pe reviste, atlase zoologice/botanice, pentru ca el află lucruri noi, despre lumea care il inconjoară, dar și despre personaje din povești. Citindu-i, își dezvoltă imaginația, gândirea creativă, logică și abstractă, simțul observației, vorbirea, memoria, simțurile și motricitatea.

Stabileste-ți un obicei din a-i citi copilului cărți, ținând cont de starea  de moment și de preferințele lui. Implică-l și pe el, aratându-i poze din carte sau punându-i întrebări legate de poveste. Menține o admosferă veselă în timpul cititutului. Împrietenește-l cu cartea. Pune carți în camera copilului, lasă carți la îndemână, vorbește-i despre cărți. Învață-l cum să aibă grijă de cărți și cum să le aprecieze. Să îl obișnuieăti să citească este foarte important pentru dezvoltarea lui intelectuală.

3. Lasă-l să se joace

Activitatea de bază a copilului, indiferent de vârstă, este jocul. Pentru copil, jocul este o modalitate de a-și consuma energia, de a se distra, dar si o ocazie de a învăța.

Prin joc, copilul își dezvoltă capacitatea de exprimare, gândirea și creativitatea, învață să interacționeze cu alte persoane, sistemul de reguli sociale, îl învață pe copil ce înseamnă spiritul de competiție și corectitudinea.

Interesul copilului pentru joc este o dovadă a dezvoltării psihice normale. Există părinți care nu consideră că trebuie să se joace cu copii lor,se tem că pierd timpul sau că devin ridicoli.

Ca părinte, este bine să te implici în jocul copilului, chiar să te joci cu el, pentru a va cunoaște mai bine, să vă împrieteniți, să îi satisfaci nevoia de afecțiune, să îl faci să se simtă iubit. Jucțndu-te cu el, îl ajuți să se dezvolte armonios, îi faci copilăria mai frumoasă.

4. Limitează accesul la tabletă și televizor

Privitul ore în șir la televizor sau jocul pe calculator este dăunător pentru dezvoltarea fizica, intelectuală și emoțională a copilului. Când conținutul programelor vizionate promovează agresivitatea și violența, efectul asupra copilului este  deosebit de nociv.

Mulți părinți cred că jocul copilului la calculator/tabletă este un mod de educație, o sursă de informare, dar poate duce la izolarea copilului, mai întâi de familie, apoi de restul societății. Este bine să limitezi jocul la calculator, chiar să stabilești un program pentru ascultarea de povești, muzică pentru copii sau jocuri speciale care îi pot dezvolta creativitatea, îndemânrea, limbajul, etc. Este necesar să supravegheați activitatea copilui la calculator deoarece mediul online poate fi deosebit de periculos prin vizionarea unor programme inadecvate sau intrarea în contact cu persoane necunoscute.

Trebuie să oferiți alternative la privitul la televizor și folosirea tabletei cu  activități recreative în aer liber: activitîți practic-gospodărești în grădină, plimbări în parc, jocuri în nisip, în leagăn, sau vizite la expoziții, grădina botanică, gradina zoologică, vizionări de spectacole pentru copii, drumeții în natură, practicarea diverselor sporturi, etc.

 5. Incurajeaza dezvoltarea creativitatii copilului.

Copii sunt foarte creativi când vine vorba despre jocul cu jucării sau improvizația.

Este bine să îl incurajezi să improvizeze jucării plecând de la obiectele pe care le are la îndemână. Copilul se poate plictisi repede de jucăriile comerciale, dar folosește obiecte uzuale cărora le dă o semnificație aparte.

Sunt importante și jocurile de creație, cu rol (cu personaje din viața reală sau din povești), jocurile de construcție, jocul de mișcare, jocuri didactice (pentru dezvoltarea limbajului, cunoașterea mediului înconjurător, activități matematice, relaxare și timp liber, creații artistice, etc.).

6. Dragaliți-vă

Să aveți mereu în vedere faptul că, copilul învață mai mult prin cooprerare și recompense, decât prin certuri, conflicte și pedepse și că atunci când are o stare de bine, se copmprtă corespunzator.

Concentrează-te pe lucrurile pozitive pe care le face copilul și laudăl. În acest fel îi dezvolți încrederea în sine. Recompensează copilul pentru comportamente pozitive. Nu uita că metodele de disciplinare pozitivă sunt suficiente pentru a învăța copii comportamente potrivite.

Discută cu copilul pe un ton calm, privește-l în ochi pentru a-i capta atenția. Petrece cât mai mult timp cu copilul, timp de calitate, în care interacționezi în cel mai plăcut mod cu el. Ia-l în brațe, mângâie-l, laudaăl, interesează-te ce îi place, ce pribleme are, dar mai ales fă-l să înțeleagă că îl iubești necondiționat.

Pentru a crea o relație bazată pe afecțiune și empatie cu copilul:

  • Acceptă felul de a fi al copilului. Arată-i că e o persoană deosebit de valoraosă
  • Poarta-te întodeauna frumos cu copilul. Nu țipa la el, nu îl amenința, nu îl jigni, nu îl bate sub nici o formă. Nu aplica « tratamentul tăcerii »pentru a înțelege că ești supărat pe el.
  • Încurajează-l mereu.
  • Joacă-te cu copilul
  • Acordă-i întodeauna atenție.

A-i satisface copilului nevoile fizice, de hrană și  de îngrijire nu este suficient pentru dezvoltarea lui. Copilul are nevoie să fie alintat, mângâiat, îmbrățișat, să se simtă iubit de către cei din jurul său, sa i se ofere caldură și confort emoțional, să se simtă dorit și înțeles.

Profil

Raluca Tita

Distribuie: