Terapia IMAGO

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fi la
curent cu toate noutățile.

Apăsând butonul de abonare ești de acord cu Politica de Confidențialitate.

Terapia IMAGO

„Ne naștem în relație, ne rănim în relație, ca mai apoi să ne putem vindeca în relație.”

Harville Hendrix

Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt sunt doi cercetători și doctori în psihologie din S.U.A care au pus bazele teoretice pentru IMAGO, o nouă tehnică menită să ne ajute să obținem o bună conectare, siguranță și iubire în relații.

Scopul Psihoterapiei folosind Tehnica IMAGO este acela de a transforma conflictul în oportunitatea de a avea o relație mai solidă și mai fericită!

În momentul în care apar dificultăți pe care nu știm să le gestionăm, în relație se instalează un proces de degradare, care ar putea duce la certuri, ruptură și traume.

Comunicarea este extrem de importantă în orice relație, fie ea sau nu o relație de cuplu, deoarece problemele pot fi rezolvate foarte simplu, prin… discuții! Dacă nu știm cum să vorbim, cum să ne exprimăm, cum să transmitem un mesaj, dar și cum să înțelegem sau să empatizăm cu ce auzim, nu vom putea avea niciodată relația pe care ne-o dorim – indiferent câți parteneri vom schimba.

Din 2017 mi-am început formarea internațională în această tehnică de psihoterapie care schimbă destine.

Nu a fost un parcurs ușor, dar sunt fericită că astăzi sunt unul dintre puținii specialiști din Europa care reușeste să aducă bunăstare, armonie și echilibru în viața oamenilor. Zilnic, am imensa bucurie de a aduce zâmbete tuturor celor care trec pragul cabinetului meu sau care participă la workshop-urile și evenimentele pe care le organizez.

IMAGO a adus schimbări semnificative și în relația mea de cuplu, relația cu copiii și colaboratorii mei. Toată această călătorie m-a făcut să realizez următorul lucru: Schimbările benefice vor apărea, atâta timp cât stăpânim arta comunicării eficiente și când ne dorim cu adevărăt o schimbare profundă.

Avantajul acestei tehnici constă în faptul că o dată înțeleasă, poate fi aplicată cu succes în cazul tuturor relațiilor inter-umane, cum ar fi:

  • relația de cuplu;
  • relația părinte-copil;
  • relațiile profesionale.

 Totul depinde de noi și de cât de mult ne dorim să avem niște relații sănătoase!

Ce presupune Tehnica IMAGO?

Tehnica IMAGO presupune un dialog structurat în 3 pași pe care trebuie să îi urmăm în contextul unei comunicări profunde și eficiente:

  1. OGLINDIREA: Te ajută să auzi la un nivel avansat ceea ce îți spune partenerul/a tău/ta. Unul dintre parteneri produce un mesaj, urmând ca celălalt să îl reproducă așa cum l-a înțeles. Rolurile se inversează ulterior.

Ex:

– Apreciez că faci curățenie, duci gunoiul și ai grijă de casă.

– Am înțeles că îți place că mă ocup de treburile casnice. Am înțeles bine?

Dacă răspunsul la întrebarea „Am înțeles bine?” este „Nu”, partenerul/a va trebui să repete ce a spus, iar celălalt să reproducă mesajul, până când va fi înțeles.

  1. VALIDAREA: Te ajută să vezi punctul de vedere al partenerului/ei tău/tale și de a-l accepta fără judecată (ceea ce este foarte greu în mod obișnuit). Persoanele implicate în dialog își exprimă acordul sau dezacordul privind cele exprimate.

Se folosesc fraze precum: „Înțeleg ce spui”, „Îți înțeleg punctul de vedere, dar…”, „Sunt de acord”, „Nu sunt de acord”.

Ex:

 – Trăiesc cu impresia că rudele tale se amestecă prea mult în viața noastră de cuplu.

– Înțeleg ce spui și sunt de acord. Ce soluții ai propune?

  1. EMPATIA: Procesul prin care empatizăm cu sentimentele partenerului/ei nostru/noastră. Persoanele implicate în dialog se pun una în locul celeilalte, observând astfel stările emoționale pe care le simte interlocutorul în diferite situații de viață.

Se folosesc fraze precum: „Îmi imaginez că te simți furioasă/tristă/dezamăgită”, „Cred că te simți îngrozitor”, „Cred că ai fost foarte fericit în acele momente”. Diferența de opinie nu mai este importantă în momentul în care empatizăm cu partenerul/a nostru/noastră.

Ex:

– M-am simțit extrem de rău în momentul în care ne-am despărțit.

– Cred că te-ai simțit îngrozitor. Acum sunt aici pentru tine și îți promit că nu voi mai pleca.

Inițiați Dialogul IMAGO atunci când:

  1. Doriți să exprimați sentimente reale, apreciere și dragoste;
  2. Doriți să fiți ascultați și înțeleși;
  3. Sunteți supărați pe ceva anume și doriți să discuți despre acel lucru;
  4. Vreți să abordați un subiect pe care îl considerați a fi „sensibil”;
  5. Vreți să vă consolidați relația și să evitați conflictele sau separarea;
  6. Vă doriți pur și simplu să aveți o relație sănătoasă cu persoana din față dvs.

Beneficiile tehnicii IMAGO în relația de cuplu

Acest dialog ne ajută să fim prezenți în dialogul cu partenerul opus și elimină anumiți factori care pot sta în calea unei bune comunicări: oboseală, plictiseală, lipsa de interes, prejudecată, resentimente, furie, etc.

Această tehnică ne învață cum să îl ascultăm eficient pe celălalt, dar, de asemenea, cum să luptăm cu obstacolele naturii noastre umane care ne pot limita ceea ce ne spune. Stă în natura noastră să îi convingem pe ceilalți de anumite lucruri, pentru a obține ceea ce dorim. Dar nu asta este calea pe care firesc ar trebui să o urmăm! Când asculți pe cineva, creierul va respinge instant ceea ce i se pare irelevant, absorbind doar lucrurile cu care este de acord. Este nevoie de mult efort pentru a înțelege real ce spune celălalt partener. Asta înseamnă că trebuie să ne antrenăm să vorbim și să îi ascultăm pe ceilalți.

După ce dialogul profund are loc, putem să înțelegem concret care sunt lucrurile pe care trebuie să le rezolvăm pentru a funcționa împreună. Sentimentele de iubire sunt exprimate în modul în care trebuie, iar astfel sunt eliminate posibilele dileme asupra sentimentelor.

Psihoterapia de cuplu NU ar trebui să fie considerată un subiect tabu! Este perfect normal să existe perioade de conflict, în orice relație (indiferent că vorbim de relații foarte îndelungate sau foarte recent formate). În acest sens, este perfect firesc să ne dorim o rezolvare și să o găsim, indiferent ce vor spune persoanele din jur.

Când trebuie să apelăm la Psihoterapia de Cuplu folosind Tehnica IMAGO?

  • Când conflictele au loc frecvent;
  • Când nu ne mai simțim în confort în relația de cuplu;
  • Când simțim că dorințele nu ne sunt ascultate;
  • Când există discuții privind separarea sau despărțirea;
  • Când există momente în care ne simțim ignorați sau avem tendința de a ne ignora partenerul/a;
  • Când viața sexuală nu este satisfăcătoare;
  • Când nu reușim să ne distrăm suficient în cuplu;
  • Când partenerul/a nu își arată empatia pentru sentimentele și trăirile noastre;
  • Când nu mai vedem nicio soluție pentru noi.

Important: În cadrul acestei tehnicii, partenerii la dialog sunt cei care fac propriu-zis terapia. Rolul meu este pur și simplu de a ghida această discuție profundă, însă, soluțiile reale și eficiente vor putea fi găsite împreună de către parteneri.

Beneficiile Tehnicii IMAGO în relația părinte-copil

Datorită vremurilor în care trăim, conflictele din relația părinte-copil sunt din ce în ce mai pronunțate. Acest lucru se întâmplă datorită problemelor din viața cotidiană, problemelor din cuplu sau datorită comunicării ineficiente. Această tehnică și-a arătat eficacitatea nu doar în viața de cuplu, cât și în relația părinte-copil. În timpul terapiei, părinții sunt disponibili și sunt complet dornici să înțeleagă problemele copilului, care, la rândul lui, devine interesat de ceea ce părintele are să îi comunice. Copilul înțelege astfel mai bine pericolele care îl pândesc sau faptul că are susținerea și dragostea necondiționată a părintelui. Conflictele dintre generații încep să se diminueze, lăsând loc acceptării și înțelegerii, în urma dialogului profund.

 

Când trebuie să apelăm la Psihoterapia în cazul Relației Părinte-Copil, folosind Tehnica IMAGO?

  • Când conflictele au loc frecvent;
  • Când nu ne mai simțim în confort în relația părinte-copil;
  • Când simțim că sfaturile și recomandările noastre, ca părinți, nu sunt ascultate;
  • Când copilul/adolescentul are multe lucruri să ne reproșeze;
  • Când există momente în care ne simțim ignorați sau avem tendința de a ne ignora copilul;
  • Când viața de familie este nesatisfăcătoare;
  • Când nu reușim să ne ajutăm eficient copilul/adolescentul în dezvoltarea sa;
  • Când nu ne mai este ușor să găsim o soluție pentru noi.