Ce este terapia de cuplu IMAGO și cum rezolvă ea conflictele?

Sunt momente când o mulțime de probleme și discuții apar în cuplu. Diferența dintre cei care sunt afectați de acestea și cei care nu, este că știu cum să comunice ceea ce simt, ceea ce cred și , cel mai important, ceea ce își doresc.

Scopul Psihoterapiei folosind Tehnica IMAGO este acela de a transforma conflictul în oportunitatea de a avea o relație mai solidă și mai fericită! Dacă nu știm cum să vorbim, cum să ne exprimăm, cum să transmitem un mesaj, dar și cum să înțelegem sau să empatizăm cu ce auzim, nu vom putea avea niciodată relația pe care ne-o dorim – indiferent câți parteneri vom schimba.

Cum are loc un astfel de dialog? Ei bine, sunt 3 piloni principali: oglindirea, empatia si validarea.

Asta înseamnă că trebuie să învățăm să îl ascultăm pe celălalt, să reproducem ceea ce tocmai ne-a spus, astfel încât să ne convingem că noi am înțeles perfect, dar și să îi transmitem celuilalt că a fost înțeles.

Validarea este procesul prin care îi transmitem celui de lângă noi că are sau nu dreptate. Se folosesc fraze precum: „Înțeleg ce spui”, „Îți înțeleg punctul de vedere, dar…”, „Sunt de acord”, „Nu sunt de acord”.

Iar empatia înseamnă să fii capabil să te pui în locul partenerului, să încerci să îți imaginezi ce ai simți dacă ai fi în locul lui/ei, să observi toate aceste stări emoționale și astfel să întelegi în profunzime nevoile celuilalt. Se folosesc fraze precum: „Îmi imaginez că te simți furioasă/tristă/dezamăgită”, „Cred că te simți îngrozitor”, „Cred că ai fost foarte fericit în acele momente”. Diferența de opinie nu mai este importantă în momentul în care empatizăm cu partenerul/a nostru/noastră.

Când trebuie să apelăm la Psihoterapia de Cuplu folosind Tehnica IMAGO?

–             Când conflictele au loc frecvent;

–             Când nu ne mai simțim în confort în relația de cuplu;

–             Când simțim că dorințele nu ne sunt ascultate;

–             Când există discuții privind separarea sau despărțirea;

–             Când există momente în care ne simțim ignorați sau avem tendința de a ne ignora partenerul/a;

–             Când viața sexuală nu este satisfăcătoare;

–             Când nu reușim să ne distrăm suficient în cuplu;

–             Când partenerul/a nu își arată empatia pentru sentimentele și trăirile noastre;

–             Când nu mai vedem nicio soluție pentru noi.

Important: În cadrul acestei tehnicii, partenerii la dialog sunt cei care fac propriu-zis terapia. Rolul meu este pur și simplu de a ghida această discuție profundă, însă, soluțiile reale și eficiente vor putea fi găsite împreună de către parteneri.

Așadar, nu renunța la cel de lângă tine în momentele dificile, ci încearcă să îl întelegi, să treci prin toți cei 3 pași pe care i-am menționat mai sus. Chiar și o singură ședință de terapie vă poate ajuta să fiți din nou un cuplu fericit. Eu am vazut o mulțime de astfel de cazuri în cabinetul meu. Lasă-mi mesaj pentru orice fel de întrebare și voi fi mai mult decât fericită să îți raspund și să te ajut.

 

Raluca Tita

Distribuie: