De la toxic la… FANTASTIC!

Majoritatea oamenilor intră sau formează o relație toxică măcar o dată în viață. Acest lucru se întâmplă pentru a repeta anumite tipare din trecutul lor neplăcut, mai ales din copilărie.

 Ex: “Partenerul meu este la fel de violent ca și tatăl meu” SAU “Partenera mea are ieșiri necontrolate asemenea mamei mele”.

Acest lucru se întâmplă la nivelul subconștient al creierului nostru, ceea ce ne determină să atragem exact ceea ce nu ne-am dori.  

În majoritatea cazurilor, relațiile toxice încep ca fiind niște relații pasionale, în care avem impresia că ne potrivim extrem de tare cu partenerul(a) – mai ales pe partea sexuală.

În timp, lucrurile degenerează și observăm diferențe între relațiile sănătoase și cele toxice:

  • Oamenii din relațiile sănătoase împărtășesc aceleași valori și viziuni, pe când oamenii din relațiile toxice au valori diferite și nu sunt dispuși să ajungă la un compromis;
  • Oamenii din relațiile sănătoase acceptă cu adevărat cine este partenerul/partenera, pe când cei din relațiile toxice încearcă să îi schimbe în permanență;
  • Oamenii din relațiile sănătoase sunt fericiți pentru succesul partenerului/partenerei, pe când oamenii din relațiile toxice se simt geloși, plictisiți sau invidioși pe acel succes;
  • Oamenii din relațiile sănătoase au încredere în partener, pe când cei din relațiile toxice verifică mereu partenerul/a pe social media sau caută în telefon dovezi ale infidelității;
  • Oamenii din relațiile sănătoase evoluează împreună, pe când cei din relațiile toxice rămân la fel, indiferent de cât de lungă este relația.

Se întâmplă uneori ca doar unul din parteneri să fie cel toxic. Acest lucru se datorează faptului că la nivel subconștient, acesta simte superioritate atunci când molestează partenerul(a) opus(ă).

Majoritatea oamenilor ar spune că în cazul relațiilor toxice nu este nimic de făcut și că cel mai bine ar fi să renunți la ele. Acest lucru este parțial adevărat și NU se aplică în toate cazurile, mai ales dacă relația este bazată pe sentimente puternice de iubire.

Cum ajung relațiile de la toxice la… FANTASTICE?

Este nevoie de efort! Este bine de știut faptul că o relație sănătoasă trebuie construită cărămidă cu cărămidă pentru a fi funcțională. Așadar, trebuie să dărâmăm relația toxică și să o transformăm în una sănătoasă!

Este important de știut că DOAR dacă ambii parteneri vor dori schimbarea, ea va avea loc. Apelați la amabilitate, înțelegere, răbdare și afecțiune sinceră.

Din păcate, NU se pot oferi niște sfaturi generale concrete și eficiente în cazul relațiilor toxice deoarece fiecare cuplu sau individ se confruntă cu probleme individuale. Tocmai de aceea, terapia individuală (link) sau de cuplu (link) reprezintă soluția care va putea aduce reușita!

Profil

Raluca Tita

Distribuie: