Cum gestionăm relația de cuplu când lucrăm de acasă?

Pe perioada pandemiei, relația de cuplu a fost și încă este supusă provocărilor. Datorită faptului că tot mai mulți angajați au ajuns să lucreze de acasă, unele dintre cupluri au observat că și-au îmbunătățit relatia de cuplu, pe când cele mai multe au ajuns la degradare, despărțire sau divorț.

De ce s-a întâmplat asta?

A fost și este foarte greu să găsim un echilibru între responsabilitățile lucrului de acasă cu responsabilități domestice suplimentare, cum ar fi gătitul, curățenia, îngrijirea copiilor și educația la domiciliu. Observăm astfel o creștere și o mare presiune asupra cuplurilor, între care nu prea mai există o zonă de „separare”.

Tensiunile dintre rolurile profesionale și cele familiale au crescut în absența unei delimitări fizice clare între muncă și casă. De asemenea, nu toate cuplurile au mai făcut activități împreună: ieșiri în oraș frecvente la diferite evenimente, vacanțe, vizite la prieteni, etc. Toate aceste lucruri au dus la un dezechilibru și i-au făcut pe parteneri să acumuleze foarte mult stres.

Important de menționat este faptul că acele cupluri, între care existau deja niște conflicte, au fost cele mai vizate pentru că partenerii au ajuns să se simtă sufocați și să nu vadă o cale de ieșire. Așadar, nu pandemia propriu-zis a destabilizat relația de cuplu, ci mai mult contextul a fost unul de așa natură.

Ce este de făcut în cazul în care simțim că avem probleme în relația de cuplu acasă?

În primul rând, trebuie să recurgem la înțelegere și să diminuăm critica pe cât posibil. Critica și vina alimentează conflictele și încurajează disputele. Când tensiunile se aprind, evitați tentația de a arăta cu degetul și alegeți să analizați cu calm situația. Concentrarea pe cine a făcut mai multe treburi casnice, a suportat greul treburilor zilnice sau a pretins mai mult timp neîntrerupt pentru munca plătită sau recreere, nu rezolvă nimic. În schimb, puneți mai mult accentul pe rezolvarea problemelor, mai degrabă decât pe blamare. Comunicarea profundă și constructivă este cheia rezolvării soluțiilor din cuplu.

În al doilea rând, propun să petreceți timp de calitate împreună. Alegeți să faceți lucruri împreună și să creați amintiri frumoase împreună, găsind un echilibru între restricții și aceste activități. Exemplu de activități: grădinărit, ieșiri în natură, jocuri de societate, gătit, seri tematice, plimbări, etc.

În cazul în care resimțiți foarte mult stres acumulat, tensiuni  sau vă confruntați cu conflicte repetate, simțindu-vă în incapacitatea de a găsi o rezolvare reală, este important să apelați la un specialist. Acumularea problemelor personale nu face decât să înrăutățească sănătatea mintală.

Raluca Tita

Distribuie: