Cum şi când îi spunem copilului adevărul despre Moș Crăciun?

Tema mi-a fost sugerată. Sincer, nu m-as fi gândit niciodată la ea. Mă şi văd în bucătărie, adunaţi toţi în jurul mesei şi pe mine spunând copiilor: E timpul să aflați: Moș Crăciun nu există.

Pe urmă m-aş uita în ochii lor să le citesc reacţiile. Nu este nevoie să fac acest experiment. Știu sigur ce vor spune ochii lor. O imensă nedumerire, dezamăgire, deznădejde, poate chiar o traumă psihologică greu de trecut. Știu ce spuneți acum: Copiii oricum vor afla de la alţi copii sau chiar adulţi. În jurul vârstei de 6-7 ani, atunci când gândirea magică începe să fie înlocuită cu cea logică, copiii încep să-şi pună întrebări în legătură cu evenimentele pe care le trăiesc şi caută răspunsuri, de obicei la adulţii în care au încredere.

Părinții știu că nu trebuie să-şi mintă niciodată copiii pentru că o dată dovedită minciuna, vor pierde încrederea copiilor. Deasemenea, ei știu că e mai bine să fie ei aceia care spun toate adevărurile copiilor pentru a nu li se reproşa faptul că nu li s-a acordat toată atenţia în procesul educativ, lor, copiilor. Pe de altă parte, farmecul sărbătorilor de iarnă, pe lângă marcarea evenimentului religios, naşterea lui Hristos, au şi rolul de a oferi prilejul reunirii tuturor membrilor familiei, ornarea casei cu obiecte specifice, practicarea sau asistarea la obiceiurile tradiționale, socializarea mai pregnantă cu prietenii, cunoscuții sau necunoscuții, primirea și oferirea cadourilor, pregătirea mesei tradiţionale, așteptarea lui Moș Crăciun. Este, poate, una dintre singurele perioade din an în care oamenii sunt mult mai deschişi la comunicarea cu semenii lor, sunt mai darnici cu necunoscuții, mai puțin critici, mai conştienţi de apartenenţa la comunitate, mai mândri de înaintașii lor care au fost capabili să creeze obiceiuri minunate, mai atenți cu cei pe care îi iubesc.

Și, cum să nu fi aşa când ai un exemplu pe care îl cunoşti din totdeauna?

Da, chiar Moş Crăciun. Muncește tot anul să creeze darul perfect pentru toţi oamenii, doar îi cunoaşte foarte bine, le-a urmărit activitatea, realizările, reacțiile la diversele evenimente de viaţă şi dorinţele, tot anul. Împreună cu faimoşii lui reni, vine la fiecare, oricât de greu i-ar fi: prin zăpadă şi viscol.

I s-au dedicat poezii, poveşti, cântece, piese de teatru şi filme. Nu mai vorbim de reclame sau postere cu el pe toate gardurile. Avem sentimentul că ne cunoaște bine, că se gândește ţintit la noi, că darul lui, oricât de ieftin, este oferit din inimă şi are o semnificaţie absolut specială.

Vrem sau nu, noi părinții trebuie să recunoaştem faptul că, indiferent ce le spunem copiilor în legătură cu Moș Crăciun, prezenţa lui se face simţită, fie că vrem sau nu. În magazine, pe stradă, în media sau evocat în serbările școlare, acest personaj este nelipsit în preajma Crăciunului.

Poate e un brand asociat cu marketing-ul, poate că ia puţin din strălucirea sărbătorilor bisericești, poate este un obicei de import, neavând rădăcini în tradiţiile româneşti, poate ne simţim obligaţi să punem cadouri sub brad când, poate, nu avem disponibilitatea necesară, dar nu putem nega faptul că el aduce bucurie copiilor. Mici sau mari, încrezători în existența lui Moș Crăciun sau sceptici, convinşi că moşul nu există, cadoul personalizat de sub brad ne face fericiţi.

Vor exista şi situații în care ai noştri copii ne vor întreba direct: Este adevărat ca Moș Crăciun nu există?

Putem să le spunem cu toată candoarea de care dispunem că multe lucruri nu le vedem, dar asta nu le împiedica să existe. A văzut cineva vreodată un gând? E mare? Roz? Din zahăr? Se spune că zboară… are aripi? Motor de avion?

Psihicul uman nu a fost niciodată pipăit, gustat, mirosit , văzut ca obiect, sau auzit vorbind prin gura lui proprie. Cu toate acestea, nimeni nu-i contesta existenţa şi pe baza lui s-au dezvoltat ştiințe şi meserii. Tu, copile, poți fi un adevărat Moş Crăciun cu toate calitățile lui: observație, înțelegere, muncă, creativitate, punctualitate, carismă şi multă, multă dragoste faţă de oameni.

El nu ține cont de statutul social, naţionalitatea, etnia, sexul, culoarea pielii, sau orice îi mai deosebește pe oameni, el iubește pe toată lumea.

Este un concept care arată oamenilor că nu sunt chiar total diferiţi, că, indiferent de convingerile religioase şi politice, obiceiuri, cultură, grad de instrucţie, nivel de dezvoltare, capacitățile native, etc, oamenii sunt, totuşi, asemănători.

Îmbrăcat în roşu, albastru, alb sau orice altă culoare, Moș Crăciun ne valorizează pe fiecare în parte. Ne învață să ne cunoaştem mai bine familia, să înțelegem dorințele apropiaților noștri, să le dovedim că sunt importanţi pentru noi. Încurajaţi copiii să creeze chiar ei cadouri, aşa cum face chiar Moș Crăciun.

Ai 30 de ani şi ai găsit un cadou sub brad pe care este scris numele tău? Este clar, te au vizitat chiar el, dragostea necondiționată! Cum? Nu are nicio legătură cu gramatica? Nu-i nimic, nici magia nu are legătură cu logica, asta nu ne împiedică să îi acceptăm existenţa şi să ne bucurăm de bucuria celorlalţi.

Profil

Raluca Tita

Distribuie: