Practica Recunoștinței

În zilele noastre, în care suntem aruncați dintr-un meeting în altul, în care uneori nu avem timp să ne optim să respirăm între lecțiile de balet, sau de karate, luatul de la grădiniță, mersul la job, discuții peste discuții, în tot acest vălmășug ne este din ce în ce mai greu să ne oprim și să ne arătăm aprecierea pentru partener. Azi ai pregătit micul dejun. Mulțumesc. Mulțumesc că ai făcut cumpărăturile. Mulțumesc că mi-ai pregătit baia, după ziua grea pe care am avut-o. Pare ușor să zici mulțumesc, dar de fapt nu este. De fapt ne este din ce în ce mai greu să practicăm ceea ce numim APRECIERE. 

De ce este important să practicăm recunoștința? 

  1. Te ajută să ai o perspectivă echilibrată asupra lucrurilor, asupra relației voastre, chiar asupra familiei. Când plecați de la o bază de apreciere reciprocă atunci în cazul în care partenerul te rănește, te jignește cumva tinzi să iei în considerare, intențiile lui/ei inițiale care nu aveau cum să fie spre a te jigni/ a te răni. Întregul parcurs este unul mai pozitiv.   
  2. Prin aprecierea lucrurilor bune din viața noastră ajungem să fim mai fericiți. 
  3. De cele mai multe ori când îți exprimi aprecierea pentru comportamentul pozitiv al partenerului/partenerei tale, acesta/ aceasta tinde să repete comportamentul pozitiv. 
  4. Crește nevoia de a rezolva mai bine conflictele și de reconectare reală. 
  5. Crește siguranța emoțională în relație. Dr J Gothman este deseori citat pentru rația sa de 5:1, 5 interacțiuni pozitive – pline de recunoaștere și aprecierea a partenerului, la una negativă, pentru că din conflict putem crește împreună, atâta timp cât baza este una de apreciere. 

Cum începem să practicăm recunoștința? 

  1. Ține-ți un jurnal al recunoștinței – În care să scrii despre lucrurile simple pentru care ești recunoscător/ recunoscătoare. 
  2. Caută în mod activ lucruri pentru care ești recunoscător în familia ta, în relația ta. 
  3. Spune-i partenerului tău că ești recunoscător. Spune-i de ce, cum și când ai fost recunoscător. Dacă uneori nu o poți spune direct, lasă-i un bilet pe pernă, sau trimite-i un mesaj. Explică-i în ce fel comportamentul lui pozitiv te-a făcut să te simți. 

Începe de azi. Fă un angajament. O săptămâna la început în care să practici aprecierea. Apoi o lună și tot așa. O sa devină ceva natural. O să vezi efectele pozitive rapid. 

Profil

Raluca Tita

Distribuie: