Relațiile nu sunt ușoare, nici chiar pentru experții în relaționare

John Gottman, cercetător în domeniul relațional și al căsniciei, spune că atunci când ai o durere acută de inimă, durează în medie patru ore să suni la 112, dar atunci când ai o durere acută în căsnicie (când lucrurile merg foarte greu și te doare foarte rău inima, metaforic vorbind), durează în medie șapte ani să ceri ajutorul.

Se spune că atunci când ai dificultăți în cuplu ar trebui să divorțezi, însă Helen și Harville consideră conflictul ca fiind un punct de creștere, adică atunci e momentul în care poți lucra cu tine pentru a vedea ce rană ai, ce nevoie nu a fost îndeplinită în copilărie.

Dezvoltată în 1980 de către Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, Terapia Relaţională Imago înseamnă„imaginea internă incoştientă a sexului opus sau ceea ce cauţi la partenerul de cuplu fără să îţidai seama de asta”. Este o terapie maritală ce abordează relaţia ca întreg şi nu vizează fiecare individ în parte pentru a rezolva problemele aparute în cuplu. Încă de la venirea pe lume, ne formăm tipar al iubirii familiale, în cadrul relaţiei cu părinţii. Înţelegem că cineva care ne iubeşte va fi mereu lângă noi, învăţăm cum se simte, cum sună şi cum arată iubirea de la părinţii noştri şi alţi adulţi importanţi din viaţa noastră.

Unele imagini ale dragostei familiale includ aspecte ce ţin de disponibilitatea emoţională, stresul resimtit, atenția oferită şi primită, interesul şi încurajările primite sau, din potrivă, de care individul este privat în cadrul unei relaţii.

Ce este important la această imagine a iubirii familiare este faptul că pe masură ce creştem în sânul familiei, învăţăm cum trebuie să ne comportăm şi să acţionăm pentru a obţine dragoste, a primi aprobare şi a ne simţi în siguranţă. De aici dezvoltăm ceea ce numim tipare de supravieţuire.

În timp ce mulţi oameni au o listă conştientă, cu trăsături pe care le caută la partenerul de cuplu (înalt, frumos, ambiţios, responsabil, romantic, etc.), toţi avem o listă subconştientă, care are mare legătură cu tiparul de supravieţuire dezvoltat în copilărie în funcţie de educaţia primită de la părinţi,de exemplu: perfecţionist (adică rigid în comportamente), distant (adică temător de a se ataşa prea mult de cineva), etc. De obicei căutăm pe cineva care prezintă laturi pe care noi nu le-am dezvoltat sau pe care nu ne-a fost permis să le exprimăm. În mod subconştient căutăm dragostea aceea familiară care, chiar dacă nu este o copie fidelă a iubirii de mamă şi de tată, se apropie de acest tipar, suntem atraşi de persoana care ne dă o senzaţie de familiaritate.Există unele tipare care se tot repetă, indiferent de omul pe care îl ai lângă tine.

Imago Relationship Therapy te ajută să conştientizezi aspectele subconştiente ale relaţiei, identifică rădăcinile conflictului, scoate în planul conştient adevaratele probleme ale partenerilor şi creează o bază de siguranţă emoţională pentru ambii parteneri. Această terapie vă învațăcă relaționarea are puterea de a vindeca rănile şi traumele copilăriei.

Partenerii discută faţă în faţă, adresându-se unul altuia ca şi când ar fi întruchiparea persoanei care i-a marcat emoţional în copilarie, cea care a generat problemele ce ţin de percepţia iubirii şi relaţia cu partenerul de cuplu.

Ideea de bază a teoriei IMAGO este aceea că relația cu partenerul poate fi bazată pe siguranță și încredere (tipare de interacțiune care facilitează creșterea și vindecarea emoțională), un spațiu sigur care asigură confort psihic şi determină dezvoltarea personală. Ne ajută să descoperim tiparul inconștient în baza căruia ne alegem partenerii și ne creștem copiii şi să conștientizăm faptul că nu suntem singuri, atunci când vine vorba de greutățile relaționale, oferindu-ne cunoștințele și instrumentele necesare pentru a transforma orice relație într-una cu finalul dorit.

Teoria Imago spune că:

  • Relația ideală, ar trebui să îndeplinească trei cerințe: să ofere siguranță emoțională, să se bazeze pe conectare și să se simtă bucurie;
  • Dacă nu deprinzi abilitatea de a-ți cunoaște rănile din copilărie,nu contează cu cine te vei căsători, vei avea aceleași sentimente;
  • În dialogul Imago ascultatul este activ, conversația fiind unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le face omul;

Scopul terapiei Imago constă în eliminarea negativităţii din relație. Negativitatea apare în trei situații:

1) Când dorim să îl schimbăm pe celălalt;

2) Când intrăm în competiție cu celălalt;

3) Când ne dorim să îl îmbunătățim pe partener.

La începutul terapiei Imago,ambii parteneri trebuie să realizeze că fiecare dintre ei are răni din copilărie și că unul dintre scopurile căsătoriei este să închidă acele răni ale copilăriei, oferind șansa vindecării.  Apoi, partenerii conştientizează că incompatibilitatea dintre ei este benefică pentru relaţia de căsătorie oferind oportunitatea perfectă pentru o relație conștientă. Cuplurile trăiesc o schimbare atunci când trec de la propria nevoie de satisfacție la îmbrățișarea stării de bine a parteneruluiși a întregii relații.

Nu poți să ai o relație extraordinară decât dacă te simți în siguranță din punct de vedere emoțional. O relație trebuie să fie previzibilă și demnă de încredere. Trebuie să poți să te bazezi pe faptul că atunci când ești lângă partenerul tău nu vei fi rănit sau criticat, redus la tăcere sau exclus.

Terapia IMAGO poate fi utilizată pentru a educa publicul larg cu privire la modul în care să fii într-o relație stabilă sau căsătorie.Majoritatea cuplurilor așteaptă prea mult înainte de a cere ajutorul. Câteva practici simple despre un parteneriat conștient pentru a le integra în rândul publicului, astfel încât oamenii să știe cum să fie într-o căsnicie înainte de a se căsători. Credem că, dacă oamenii reușesc să învețe aceste principii ale comunicării, avem tehnologia pentru a eradica divorțul.

Există foarte multe cupluri care nu au nevoie de terapie, dar nu există nici o persoană care să nu aibă nevoie de educație relațională. Poate că 10-20% din populație au avut copilării suficient de fericite astfel încât să nu aibă problem în căsnicie, dar acest lucru înseamnă că 80% dintre noi sunt candidați potriviți pentru educație relațională.

Simţi că te învârți în acelaşi cerc vicios atunci când încerci să pui bazele unei relații? Te loveşti mereu de acelaşi scenariu în care nevoile nu îţi sunt satisfăcute şi nu înţelegi unde greşeşti Dialogul Imago te poate ajuta!

 

Raluca Tita

Distribuie: