Sărbătoarea Crăciunului – sărbătoarea familiei

An de an aşteptăm cu emoţie şi nerăbdare Sărbătoarea Crăciunului, cu multitudinea sa de obiceiuri şi tradiţii  frumoase, care ne aduc în suflet atâta bucurie.

Pentru toate generaţiile, Naşterea Domnului a fost şi va rămâne o sărbatoare a iubirii şi a bucuriei. Crăciunul este o sărbătoare a familiei, un praznic ce ne reuneşte alături de cei dragi: părinţi, fraţi, copii, prieteni.

Cântecul colindelor tradiţionale, răsunând voios în glasuri de copii, ne îndeamnă de fiecare dată la simplitate, la inocență, la bunătate şi la adevărată fericire: „Şi de-acum până-n vecie / mila Domnului să fie! / Laudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi!”

Magia Crăciunului ne face să trăim emoții pozitive: fericire, liniște, mulțumire, relaxare, etc. Familia este împreună și reprezintă o șansă ca membrii ei să-și manifeste iubirea unul față de celălat. Crăciunul este un moment în care oamenii își pot deschide inima, dar și un prilej cu care sufletul copiilor noștri va primi “daruri”: căldura familiei și bucuria de a fi împreună cu cei dragi, încrederea că sunt iubiți.

În casele fiecărei familii se fac pregătirile pentru aşteptarea moşului şi a naşterii lui Iisus. In fiecare casă colindele răsună şi prevestesc Naşterea Domnului. Este cea mai frumoasă perioadă a anului, atmosfera este minunată, şi toţi oamenii înceracă să fie mai îngăduitori, mai calmi şi să lase răutăţile deoparte şi să fie mult mai buni, să dăruiască caldură, prietenie şi numai gânduri bune.
Copiii de pretutindeni aşteaptă cu nerabdare această zi de sărbătoare. Toţi se bucură de cadourile primite de la Moş Crăciun, de bradul frumos împodobit, de colinde, de masa îmbeluşugată şi, mai ales, de iubirea celor dragi.

Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă sunt un prilej grozav pentru a petrece mai mult timp de calitate în familie. Reprezintă şi o metodă practică şi distractivă de a ajuta copilul să fie mai responsabil, independent şi să înveţe mai multe lucruri interesante despre tradiţiile din această perioadă.

Este un moment potrivit ca ai noştrii copii să înţeleagă:

  • valorile familiei: convingeri referitoare la ceea ce este important în viaţă, în relațiile cu ceilalţi şi în munca pe care o desfășoară. În funcție de valorile în care cred, oamenii îşi aleg prietenii, partenerul de viață, locul în care trăiesc, profesia, modul de petrecere al timpului, modul de educare a copilului, etc.

Deciziile pe care le iau oamenii, modul în care acţionează într-o anumită situaţie, convingerile lor despre ceea ce e bine sau rău sunt determinate de valorile personale, familiale şi ale comunităţii în care trăiesc.

O parte dintre valorile familiei sunt cultivate şi respectate datorită religiei, etniei sau culturii comunităţii din care familia face parte.

  • regulile casei: reprezintă un set de obiceiuri după care familia funcţionează, îşi desfăşoară activitatea, comunică sau îşi rezolvă problemele. Aceste reguli pot fi diferite de la o familie la alta.

Respectarea unor reguli, indiferent de modul în care sunt stabilite (de exemplu: discutate între membri, impuse de către unii, moștenite de la părinţi, preluate de la alte familii sau pur și simplu învăţate prin imitare) asigură buna organizare şi funcționare a familiei. De exemplu: dacă într-o familie se prețuiește foarte mult respectarea tradițiilor, o regulă  poate fi implicarea copilului în pregătirea unor evenimente, cum ar fi decorarea camerei lui pentru Crăciun sau realizarea unei felicitări de ziua mamei.

relațiile din cadrul familiei care se manifestă prin: felul în care îşi vorbesc, modul în care îşi împart sarcinile, timpul petrecut împreună, felul în care au grijă unii de alţii, felul în care se privesc, stau unii lângă alţii, modul în care se preocupă de nevoile şi sentimentele celuilalt.

  • obiceiurile calendaristice: sunt o componentă perenă a culturii noastre tradiţionale. Cele mai răspândite şi mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Crăciunului şi de sărbătorirea Anului Nou. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti cuprinde colindele: cântece de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilica, jocuri cu măşti, teatrul popular, dansuri, etc,

Această perioadă din an este un bun prilej de a face copilul părtaş la pregătirile care sunt în toi:

Curăţenia casei: Transformaţi curăţenia generală de dinainte de Crăciun într-un proiect de familie. Pentru a convinge copilul să lase deoparte jocurile sau calculatorul pentru a şterge praful, este important să vadă că toată lumea din casă participă la acest proiect. Aşadar, mobilizează toţi membrii familiei. Ca părinte, trebuie să te asiguri că fiecare activitate este asociată cu joaca (dansuri, poezii, cântecele, jocuri cu baloane de săpun, etc.), astfel încât să ii suscite interesul copilului

Decorarea casei: Nu îţi trebuie foarte multă strategie pentru a-ţi convinge copilul să te ajute la decorarea casei de Crăciun, întrucât este una dintre activităţile lui preferate. Însă dacă vrei să o transformi într-o activitate educativă, atunci confecţionaţi împreună şi câteva decoraţiuni. O astfel de activitate ajută la dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii şi a îndemânarii copilului, este şi o activitate relaxantă.

Împodobirea bradului: este o altă tradiţie de Crăciun adorată de copii. Nu îţi va trebui multă putere de convingere pentru a-l atrage să aşeze podoabele în brad. Permite-i să îl împodobească după bunul lui plac, încurajează-l să confecţioneze câteva podoabe manual, din materiale simple. Cântaţi împreună colinde, învaţă-l unul nou, pe care să îl cânte când merge cu colindul.

Cumpărăturile: ca întotdeauna, în perioada Crăciunului, toate magazinele vuiesc de oameni care se întrec cu Moş Crăciun „care oferă cele mai frumoase cadouri”. Învaţă copilul să se gândescă și la ceilalti nu numai la el şi să împărtăşească cu ceilalţi bucuriile, să dea un ban cât de puţin şi celor care stau pe stradă, celor care stau în frig. Învaţă-l să dea din ceea ce nu îi mai este trebuincios copiilor săraci, de la orfelinate, pentru ca orice copil care primeşte ceva să se bucure.

Pregătirea mesei de sărbatori. Gătitul de sărbători este o ocazie minunată de a aduna toţi membrii familiei laolaltă şi de a pregăti cele mai delicioase preparate de sărbători.

Atrage-ţi copilul în bucătărie şi transformă-l în bucătar. Dacă vrei să-i trezeşti interesul pentru activităţile de gătit, este important ca prima oară când gătiţi împreună, să fie ceva delicios, care e pe placul lui şi în prepararea căruia vă puteţi distra.

Abia după ce îi arăţi copilului că gătitul poate fi distractiv, puteţi trece împreună la prepararea cârnaţilor, sarmalelor sau a altor mâncăruri tradiţionale de Crăciun.

Responsabilizează-l de mic! Încurajează-l să strângă resturile, să spele vasele şi să debaraseze masa după ce termină de gătit. Este o lecţie importantă care îl ajută să înţeleagă rostul curăţeniei. Este important să ţii cont de vârsta lui atunci când îi delegi sarcini.

Nu îl lăsa să umble cu obiecte ascuţite, să folosească singur electrocasnice cu conectare la priză ori să stea prin preajma aragazului. Atenţia acordată copilului trebuie să fie sporită atunci când te ajută la gătit.

Aranjarea mesei festive

Aranjarea tacâmurilor, paharelor şi a veselei pe masă este una dintre cele mai simple activităţi în care poţi implica copilul. Cere-i să te ajute să alegi faţa de masă, serveţelele, farfuriile sau paharele şi aranjaţi împreună masa pentru familie şi musafiri. Alegeţi decoratiunile de sărbători pentru masa festivă, incurajeză-l să creeze din diverse accesorii la îndemană, pe care să le puneţi pe masă.

Sărbătoarea Crăciunului este un bun prilej ca părinţii să faciliteze procesul de dezvoltare al copiilor aratându-le căldură, acceptare, sensibilitate, deschidere, implicare pozitivă şi susţinere, creând o relaţie de încredere şi recunoaştere, implicându-i în activităţi pe care el le percep ca fiind joc deoarece activitatea de bază a copilului, indiferent de vârstă, este jocul. Pentru copil, jocul este o modalitate de a-și consuma energia, de a se distra, dar si o ocazie de a învăța.

Prin joc, copilul își dezvoltă capacitatea de exprimare, gândirea și creativitatea, învață să interacționeze cu alte persoane, sistemul de reguli sociale, îl învață pe copil ce înseamnă spiritul de competiție și corectitudinea.

Interesul copilului pentru joc este o dovadă a dezvoltării psihice normale. Ca părinte, este bine să te implici în jocul copilului, chiar să te joci cu el, pentru a vă cunoaște mai bine, să vă împrieteniți, să îi satisfaci nevoia de afecțiune, să îl faci să se simtă iubit. Jucându-te cu el, îl ajuți să se dezvolte armonios, îi faci copilăria mai frumoasă.

Iată câteva dintre beneficiile participării copilui în activităţile legate de pregătirile de Crăciun:

  • oferă alternative la timpul petrecut pe tabletă și la televizor. Privitul ore în șir la televizor sau jocul pe calculator este dăunător pentru dezvoltarea fizica, intelectuală și emoțională a copilului.
  • încurajează dezvoltarea creativităţii copilului. Copiii sunt foarte creativi când vine vorba despre improvizarea de ornamente de Crăciun plecând de la obiectele pe care le au la îndemână.

Nu uitaţi să aveți mereu în vedere faptul că, copilul învață mai mult prin cooprerare și recompense, decât prin certuri, conflicte și pedepse și că atunci când are o stare de bine, se comportă corespunzator.

Concentrează-te pe lucrurile pozitive pe care le face copilul și laudă-l. În acest fel, îi dezvolți încrederea în sine.

Crăciun fericit alături de cei dragi!

Profil

Raluca Tita

Distribuie: